11. prosince 2013

ARABICA x ROBUSTA?

To už jste asi někde viděli, co?
A víte, co to vůbec znamená?


r= robusta, m=arabica+robusta, a=arabica
Na světě je známo přes 70 druhů káv.
Nejznámější a nejrozšířenější druhy jsou Arabica a Robusta.
Co to teda znamená, když pijete 100% Arabicu a jakej je rozdíl mezi Arabicou a Robustou?
Pro lepší pochopení a přehled jsem Vám vyrobila tabulku:



Obecně platí, že čím vyšší nadmořská výška tím je káva aromatičtější.
Když někde uvidíte nápis "100% Arabica" znamená to, že pijete kyselejší, výraznou a kvalitnější kávu. Kvalita kávy ovšem záleží na víc faktorech než jen na podílu Arabicy a Robusty. Celkový proces sklizně, pražení, uchování, namletí je rozhodující, takže vůbec nezavrhujte ten typ kávy, který není 100% Arabica. 
Já mám právě daleko raději, když tam Robusta je, neboť káva je zase víc rozmanitější a objevím v ní daleko víc chutí. 
Můj oblíbený poměr je tedy  80/20 = 80% Arabica + 20% Robusta. 



Proč se teda Robusta vůbec používá, když je míň kvalitní a není tak chuťově dobrá?
  • je levnější
  • je míň náročná
  • obsahuje víc kofeinu
  • je "lepší" pro výrobu instantní kávy 



obrázky jsou z googlu a tabulka je moje

A co vy? Chutná Vám "stoprocentka" nebo dáváte přednost podílu jako já?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky moc všem za všechny komentáře či připomínky. Všechny je čtu a čtu je mile ráda .)