PERFECTO ESPRESSO!

prosince 27, 2013

Už jsem tu psala o tom, co to vůbec ta káva je, jak se dělí a teď se tu zaměřím na to, jak ji vytvořit resp. jak ji správně udělat tak, jak má být.
Víte kolik hrnků espressa může člověk denně a dlouhodobě pít, aniž by utrpěl nějakou újmu na zdraví?
Tak 2-4?
Kdepááák 15-20!
Nevěříte? Věřte!
Samozřejmě se tu bavíme o konzumaci té zdravé kávy a ne o pití instantního Neskaféčka nebo podobných patoků.
Jak teda má vypadat ta zdravá káva?
Jak se dělá?


Za všechno může mlýnek! Když si budete chtít otevřít kavárnu, nemusíte si ani  kupovat kávovar za statisíce, hlavní je kvalitní mlýnek a člověk, který tomu rozumí - barista.
Základem je si nastavit správnou hrubost mletí. Žádný kafe nemá stejný zrna. Každý zrno je jiný, každý se jinak uchovává, vyvíjí, proto se mlýnek nastavuje vždy znova, když měníme kafe.
Psát tu, jak nastavit mlýnek snad nemusím, páč obyčejnej člověk snad doma mlýnek ani nemá a pokud jo, tak ho přece musí umět nastavit a o baristovi ani nemluvím, ale pokud by to i tak někoho zajímalo a chtěl by tuto radu nad zlato, která se jinak platí a to dost tučně, nechť mi zanechá vzkaz.
Takže namletou směs kávy (7g či 14g) si vysypeme do páky a to do tvaru pyramidy.
Stlačíme 20kg síly. Směs musí být rovná a hladká. Pokud není, musíme znova.
Páku si očistíme, kávovar nastavíme na 90°C a tlak 9 barů. Necháme tak na 2-3s protéct vodu. Umístíme hrneček, nasuneme páku a pustíme kávovar. Proud vody musí téct 20-30s! Pokud bude téct míň nebo i víc, musíme znova nastavit hrubost mlýnku.
A je to. 
Čerstvá a hlavně zdravá kávička nám vtekla do hrníčku.
Cukr?
Pokud musíte, tak doporučuju třtinový. Klasickej bílej je sladší a tím pádem změní kávě chuť.
Mlíko?
Pokud zase musíte, tak raději plnotučný, děla se z něj lepší créma.
No, návod vypadá jednoduše, že? Nenechte se zmást, jednoduchý to fakt není. Sice jsem byla první, kdo to na kurzu udělal, ale i tak mi to trvalo půl hodiny a "zkazila" jsem 4 kávy.
Kdyby to takto dělali (aspoň) v každé druhé kavárně, svět by byl pro mě hned jednodušší .)

You Might Also Like

0 komentářů

Díky moc všem za všechny komentáře či připomínky. Všechny je čtu a čtu je mile ráda .)