VIETNAMSKÁ KÁVA

prosince 20, 2014

Vietnam je jeden z největších producentů kávy na světě. 
Káva se u nich začala pěstovat ale až v 19. století a to díky francouzským kolonistům. Stát pěstování prudce podporoval, a tak se stalo, že kávu pěstovali snad všichni, co mohli, takže docházelo k devastaci přírody a výsledky byly dosti nekvalitní, což vedlo k problémům s odbytem...
Vietnam se ale v posledních letech výrazně ponaučil a jejich káva je opravdovým zážitkem.

Já jsem vietnamskou kávu (dále jen VK) měla tu čest ochutnat na týdnu kávy tento rok. Vybrala jsem si typ, který bych chtěla ochutnat (u mě jasně zvítězila 80/20, kdežto přítel si dal 100% arabicu) a velice pozorně jsem si nechala vysvětlit jaká to káva vlastně je. 
Už na první pohled bylo vidět, že vypadá opravdu jinak. Barevně, čichově, konzistenčně a chuťově je opravdu jiná. Jej konzistence je velice mastná a líp "drží tvar". Čichově jsem myslela, že má slečna v sáčku čokoládu. Voněla opravdu velice sladce a měla jsem neuvěřitelnou chuť ji sníst! 
VK se nejlíp připravuje přes jejich Phin = filtr a příprava je celkem jednoduchá. Když to vezmu konkrétně, tak se vlastně jedná o french press a filtrovanou kávu dohromady.
Na filtrační talířek se položí filtrační nádobka do které se nasype požadované množství kávy (slečna říkala 3 lžičky), káva se přimáčkne na dno pomocí dalšího filtračního sítka, na který se nalije horká voda (cca 96°C), přiklopí se víčkem a čeká se cca 5 minut než se káva přefiltruje.
No a podle toho na jakou máte zrovna chuť se káva dělí na:
ca phe nóng - horká káva bez ničeho
ca phe sura nóng - horká s kondenzovaným mlíkem
ca phe sura da - s mlíkem a s ledem
Podle vietnamských konzumentů je prý nejlepší ta poslední. No, na tu já budu muset ještě dospět...



VK se tedy nejčastěji pije a taky se doporučuje pít se sladkým mlíkem tzn. s kondenzovaným. Toto mi přišlo jako obrovská zvláštnost, neboť když vezmu v potaz, že si dám kafe s mlíkem a nepoužiju klasický kravský a dám si třeba sojový, zcela to změní chuť a to tak, že se to nedá vůbec pít (ano, jsem zarytý zastánce, že káva by se měla pít zásadně černá bez mlíka a cukru, protože tak by to prostě mělo bejt a všechno k tomu je jen degustační výmysl a nesmysl!), tak kondenzovaný mi přijde absolutně šílený nápad. Každopádně já jsem zůstala se svou černou 80/20 zatímco přítel se svou favoritní 100% si tam sladký mlíko dal. 
První můj srk objevil opravdu jemnou chuť letmě připomínající zvláštní druh kakaa, který jsem nikdy nepila. Když jsem se pak ponořila do chuťových pohárků víc, objevila jsem i mírnou nahořklost, která mi tam chyběla. Po ochutnání přítelové kávy s mlíkem jsem se ale fakt nachytala. Neměla jsem k tomu sklon, ale uznávám, že to chutnalo dobře. Když si ale odmyslím, že piju kafe. Chutnalo mi to prostě dost čokoládově, oříškově, sladce a to mi tam prostě zavazí, ovšem uznávám, že pro lidi, kteří pít kávu pouze černou schopni nejsou je toto opravdu vynikající způsob jak to všechno spojit a jak si kávu vychutnat.


Vzhledem k tomu, že přítel o VK dost básnil, rozhodla jsem se mu ji koupit k narozeninám a to rovnou i s Phinem. Sáhla jsem po 100% robustě (!), připravila podle paměti a pak i podle návodu (všechny detaily jsem si nebyl schopna vybavit) a degustovali jsme. 
Usoudila jsem, že VK mi fakt chutná, ale víc bez mlíka (nečekaně). Přítel ji zase bez mlíka vůbec nepije. 
No a proč tedy vůbec zrovna to kondenzovaný mlíko? Vietnamci prý klasický dezerty neznají a sladkou chuť si doplňují právě tímto mlíkem, který prý opravdu zbožňují.


A kde tuto kávu zakoupit? Společnost Trung Nguyen je v současné době největším producentem, zpracovatelem a vývozcem kávy ve Vietnamu. Firma jako taková je tu skoro 20 let, ale teprve před nedávnem se je podařilo dostat i do ČR. 
Pro výrobu jejich kávy jsou používány odrůdy Robusta, Arabica, Chari, Catimor a Liberica, takže jejich káva se stává opravdovým požitkem. Nikde jinde totiž tolik druhů pospolu nenajdete.
Na jejich e-shopu si lze objednat prakticky cokoliv. Pokud chcete ale nejdřív VK někde ochutnat, na stránkách naleznete i vypsané kavárny popř. obchody, kde VK ochutnáte/zakoupíte. Prakticky v každým větším městě se něco najde.

první obrázek google, ostatní moje © Janet David

A co ty? Máš s ní zkušenosti nebo se ji chystáš teprve vyzkoušet?

You Might Also Like

0 komentářů

Díky moc všem za všechny komentáře či připomínky. Všechny je čtu a čtu je mile ráda .)