11. ledna 2015

DOMÁCÍ MANIAK



Znáte to - ráno vstávačka, vyčůrat, vyčistit zuby, snídaně a co k tomu? Jelikož jste úplně mrtví, protože tu píšete články do půl jedný v noci, dáte si kafe, že?
Ale jak si ho můžu dát, když nevím čím ho udělat tak, aby bylo co nejvíc perfektní?
Hodně málo lidí má doma kávovar. Když už někdo má doma mašinku, tak se většinou jedná o kapslovače typu Tassimo, Dolce Gusto a tak, což jakožto stroje to na doma stačí, ale kvalitou kávy a taky tou cenou je to fakt dost nechutný. Když si chcete polepšit, tak si do těchto přístrojů jiný/svoje/lepší kafe nedáte. Tam se cpou pouze a jenom jejich kapsle a nic jinýho. Navíc ty kapsle v porovnání s lepší namletou kávou vyjdou dráž nebo maximálně nastejno a chuťově a kvalitou se to vůbec měřit nedá!
Co si teda domů pořídit?
Tady je pár variant, ze kterých uděláte supr kávičku a ještě Vám to vyjde levněji než kdyby jste si koupili nějakej rádoby kávovar s podprůměrnou kávou:

1. FRENCH PRESS
Moje nejoblíbenější hračka. Je to neskutečně jednoduchá věc, ze které uděláte naprosto skvělý kafe! Jedná se o skleněnou nádobu, do které nasypeme požadované množství kávy, zalijeme horkou vodou (cca 96°C), trochu promícháme, aby se spojily esence, počkáme 3-4 minuty a nasadíme do nádoby sítko s uzávěrem a stlačíme. Tím pádem nám krusta sedne dolů a my můžeme kávu z FP rovnou lít do hrníčků. Hotovo.
Tip: na FP je nejvhodnější hrubě namletá káva





2. MOKA KONVIČKA
alias Bialetka je trochu složitější než FP, ale za to možná větší designovka. Já i ostatní baristé ji moc nemusí, neboť díky hliníkovýmu sítku se namletá káva dost přehřívá a proto chutná připáleně. Navíc z ní nelze udělat opravdový espresso, protože konvička vyvine tlak max. 1,5 baru a k espressu je zapotřebí barů 9. Proto je i její káva slabší... 
Do spodní části nalijte už připravenou horkou vodu až po přetlakový ventil. Ne výš a hlavně ne vodu studenou. Do zásobníku nasypte na sítko kávu tak, aby bylo téměř plné. Kávu nestlačujte, pouze zarovnejte. Připevněte horní část konvičky i s vrchním sítkem a s těsněním a pořádně zašroubujte. Postavte na sporák a přiveďte k varu. Jakmile se káva dostane do horního zásobníku, zmírněte plamen. Konvičku nikdy nenechávejte otevřenou a nikdy od ní neodcházejte!
Tip: káva do Bialetky by měla být středně jemná





3. AEROPRESS

Úžasná skládačka, nejideálnější výbava na cesty. Jedná se o dva plastové válce, které se do sebe zasunou, otočí vzhůru nohama, nasype se do něj káva, zalije horkou vodou, promíchá, nasadí sítko s filtrem (ten prosím proplachovat), nasadí se hrníček a rychle se otočí zpět. Vrchní píst začneme stlačovat (tady prosím pomalu a opatrně) a káva nám protéká právě do hrníčku. 
Tip: do aeropressu je nejvhodnější jemně namletá káva





4. PHIN - VIETNAMSKÝ PŘEKAPÁVAČ
O Vietnamské kávě jsem psala tady, takže teď jen ve stručnosti:
Na filtrační talířek se položí filtrační nádobka do které se nasype požadované množství kávy (slečna říkala 3 lžičky), káva se přimáčkne na dno pomocí dalšího filtračního sítka, na který se nalije horká voda (cca 96°C), přiklopí se víčkem a čeká se cca 5 minut než se káva přefiltruje.


všechny obrázky až na moka konvičku jsou moje © Janet David

Existuje ještě daleko víc způsobí jak si skvěle a bez pomoci drahých přístrojů připravit doma skvělou kávu, ale o tom zase někdy příště...

Jak si doma vaříš kafe?

5 komentářů:

  1. Mívala jsem doma Moka konvici - měla jsem ji hrozně ráda, a káva z ní mi chutnala. Teď po přestěhování se chystám na french press, musím vyzkoušet všechno! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. French Press doporučuju, je to požitek .)

      Vymazat
  2. My teda máme dolce gusto, ale já nejsem žádný kávový maniak. Bohatě si s tím na domácí kávování vystačím. K pořádné kávě mám ráda kavárenské prostředí. :)
    http://slawarehouse.blogspot.cz/
    YouTube kanál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo tak já to beru z jinýho úhlu, přece jenom, každopádně pořádnou kávu umí málo kde, tak snad chodíš do těch správných kaváren .)

      Vymazat
  3. Miluju kávu z french pressu, ta chuť je tak čistá! Od té doby, co jej používám, mi už klasické espresso z kávovaru tolik nechutná :))
    Koukám, že se taky zajímáš o veganskou stravu, tak jako já:) Koukni ke mě na blog, pokud budeš chtít. www.d-f-n.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Díky moc všem za všechny komentáře či připomínky. Všechny je čtu a čtu je mile ráda .)